13. marraskuuta 2017

Maidoton ruokavalio lopetti yöhulinat ja koko perhe voi paremmin (Allergia 100, 56.)

Poikamme syntyi keväällä 2016. Alku meillä meni mukavasti, poika heräsi 2 kertaa yössä syömään kellontarkasti, päivisin oli tyytyväinen, hieman oli ilmavaivoja ja vatsa kovalla, mutta ajattelin sen olevan normaalia (esikoinen kyseessä) Iho oli siisti.

3kk iässä alkoi jatkuva yöheräily (samaan aikaan saatiin ensimmäiset rokotteet.. jokin yhteys?) Poskiin alkoi nousta ihottumalaikut. Sääriin tuli atooppista ihottumaa. Neuvolan mukaan kaikki ok, laitat vain kortisonivoidetta..

Ihottuma oli ja pysyi vaikka kuinka rasvasi. Yöheräily paheni. Jopa 3 kertaa tunnissa herätys. Olin todella väsynyt. Neuvolan mukaan normaalia että lapset heräilee..1-vuotis syntymäpäivien kolkutellessa ovella, olin jo niin poikki, etten enää jaksanut (yöheräilyä noin 5-15 kertaa joka yö, ei yhtään nukuttua yötä takana) ja otin yhteyttä neuvolaan. Halusin päästä pojan kanssa allergiatesteihin, verikokeisiin ihan mihin vain että saisin jatkossa nukkua. Neuvolan mukaan ei voi olla allergiaa kun vanhemmillakaan ei ole?! Pitkin hampain laittoivat meille lähetteen.. Monen vaatimisen jälkeen.

Verikokeiden tulokset tuli. Niinkuin olin jo arvannutkin, maitoproteiini (hieman) koholla. Taas neuvolan mukaan ei aihetta toimenpiteille, anna vaan maitoa!? Olin niin väsynyt, etten jaksanut enää alkaa vääntämään asioista neuvolan kanssa, vaan aloin antaa "heiltä salassa"  kaurajuomaa ja muita kasviperäisiä tuotteita (toki huolehtien kalkin saannin) maidon tilalla.

Nyt pojan ollessa 1,5-vuotias ja maidottomalla ruokavaliolla iho on siisti, ei ilmavaivoja ja ennen kaikkea; MEILLÄ NUKUTAAN! Ensimmäisiä kertoja koko elinaikanaan poika nukkuu. Minä nukun. Toki välillä heräilee ja haluaa viereen yms. mutta SE on normaalia. Ei itku ja huuto.

Äidinvaisto. Se tietää miten asiat on. EI ole normaalia ettei lapsi nuku. Ja allergiaa VOI olla, vaikkei vanhemmilla ole.. Ei pidä luovuttaa! Vaatikaa testit ja selvitys asioihin. Koliikki, atooppinen iho, yöheräily, jatkuva pulauttelu... Ovat seurausta jostain!

Meidän tarina sai "onnellisen" lopun, kun jaksoin taistella asian eteen.. (Tosin neuvolassa luulevat vieläkin, että poika saa maitotuotteita.. Mutta pääasia että minä tiedän mikä on meille paras vaihtoehto)

-A&J-

Ps.Kuvassa näkyy punoittavat posket ja silmänympärykset, taiveihottuma jaloissa.. Normaalia(ko?)

16 kommenttia:

 1. Tuntuu niin tutulta. Samaan aikaan iholla käy kylmät väreet ja kyyneleet nousee silmään helpotuksesta koska olemme päässeet samaan tilanteeseen: "meillä nukutaan" mutta samalla nousee kiukku siitä miten pitkälle venytetään vauvan kipuilua, perheen jaksamista ja äidin mielenterveyttä, koska kukaan ei tuntunut uskovan, "vauvat itkee", "ai tää on teidän eka lapsi". Kun valvoo yöt läpeensä vauvaa hyssytellen tulivat tutuiksi kantovälineet, jumppapallo, koliikkikeinu ja kaikki mahdollinen että vauva voisi hetken torkahtaa. Tissimaito oli myrkkyä mutta kipuun ja lohtuun vauva halusi sitä koko ajan lisää. Iho oli niin verillä että infektioriskin takia ei voitu käydä aina uimassa ja kortisonivoidetta meni niin paljon kun kerkesi pientä ihoa rasvata. Sitten pam. Kaikki muuttui. Ennen illat ja yöllä kaarella huutanut lapsi alkoi voida paremmin. Olin jättänyt maidon pois ruokavaliostani. Jätin pois myös munan ja soijan ja myöhemmin myös vehnän. Vaipasta ei löytynyt enää ylläreitä ja iho alkoi parantua. Olimme löytäneet kaikki "pahikset" ja niitä välttelemällä olemme taas ehjä perhe ja voimme hyvin. Kiitos kuuluu vertaisperheille joiden avulla jaksoimme kahlata tätä mahdotonsa suota allergisen lapsen kanssa. Salapoliisi työskentely, ruokapäiväkirjat ja oman pään pitänen kannattivat. Uskokaan itseenne vanhempina. Te tunnette oman lapsenne ja tiedätte mikä hänelle on parhaaksi��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Kerro meille vielä sähköpostiosoitteesi, niin saamme sinut mukaan Lush-tuotepaketin arvontaan.

   Todella hienoa, että olette löytäneet ne ruoka-aineet, joille lapsi oireilee ja että lapsen vointi on parantunut. Vaatii kyllä vanhemmilta melkoista salapoliisityötä löytää ne kaikki "pahikset"..

   Poista
  2. Sanna-mari tyrväinen14.11.2017 klo 13.28.00

   On tää kyl ollu aikamoista. Kun alkoi päästä yli väsymyksestä, itsesyyttelystä niin pyrin vaan uskomaan vaan siihen että tälle on tultava loppu ja niin parhaat keinot olivat juurikin ne salassa tehdyt kotikonstit eli todella kova imetysdietti, ruokapäiväkirja, kakkavalokuvat, ihottumavalokuvat jne ja sitten tämän koko paketin kanssa lääkäriin. Monta kertaa meidät tyrmättiin, vedottiin äidin mielenterveyteen, ylireagointiin, uusin tutkimustuloksiin allergialasten hoidossa, kyseltiin että teillä ei taida olla kokemusta pienen lapsen hoitamisesta entuudestaan tai ystäväperheitä. Kun lapset monesti itkee kun ne kakkaa, tai jos niitä ei nukuta ja kakka nyt välillä voi olla hassun väristä ja kivikovaakin jos lapsi panttaa. Siis kaikkea on otettu vastaan. Ja viimein löyty lääkäri ja ravitsemusterapeutti jotka uskoivat meitä ja kannustivat jatkamaan niillä keinoilla mitä olimme löytäneet. Kiitos ja aamen:) eli tämä jatkoa edelliseen ja tässä sähköposti

   sanna-mari.tyrvainen@hotmail.com

   Poista
  3. Valitettavaa, että niin moni perhe joutuu kulkemaan pitkän ja vaikean tien, ennen kuin saavat apua tilanteeseen. Jatkamme yhdistyksessä työtä sen puolesta, että jonain päivänä lasten allergia-oireet otetaan tosissaan eikä niitä laiteta näiden "vauvat nyt itkevät" tai "äidillä viiraa päässä" ajatuksien alle.
   Kiitos vielä sinulle, kun jaoit perheenne kokemuksen. Kaikista näistä kertomuksista on varmasti apua vanhemmille, jotka ovat vasta allergiataipaleen alussa.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Ensimmäistä kertaa äidinvaisto varoitti allergiasta jo lapsen ollessa parin viikon ikäinen. Meillä ei nukuttu puolta tuntia pidempiä pätkiä päivisin eikä öisin. Iho oli kuiva ja ihottumalla, pää täynnä karstaa. Neuvolassa lääkärin ensimmäinen kysymys oli:" onko tämä teidän ensimmäinen lapsi?". Ja jatkoi, että "vauvat nyt itkevät ja iho voi olla kuiva,se on ihan normaalia. Allergian mahdollisuus niin pieni, että turha edes tutkia". Jep! Väsyneenä kyseenalaistin omat tuntemukset ja yritin vaientaa äidinvaistoa, vaikka varmasti tiesin jonkun olevan vialla. Ystävä suositteli hyvää allergialääkäriä, joka jo pelkätään lasta katsoessa totesi, minkä jo tiesinkin: allergiaa. Testeistä selkeät tulokset. ID ja ihana hyvinvoiva vauva muutti meille asumaan ��. Edelleen välillä mietin, että olisi pitänyt osata vaatia enemmän ja aikaisemmin. Olisi monet itkut jääneet itkemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Ilmoitathan vielä sähköpostiosoitteesi, niin olet mukana Lush-tuotepaketin arvonnassa.

   Hienoa, että löysitte lopulta apua tilanteeseen <3

   Poista
  2. Yritin laittaa spostiosoitteeni tähän..tulikohan johonkin vai katosiko bittiavaruuteen? ��

   Poista
  3. Tässä tämä uudestaan. Jospa nyt tulisi perille �� Kiva lukea muiden kokemuksia ja huomata että vertaistukea on ja löytyy.

   (minna.heimberg@suomi24.fi)

   Poista
  4. Nyt tuli perille :)
   Vertaistuki on todella tärkeää vanhempien jaksamisen kannalta <3

   Poista
 4. Kuulostaa nuo yöheräämiset niin tutulta ja hienoa että löytyi ratkaisu maidosta. Ylipäätään että maito näkyi allergiatesteissä niin taitaa olla harvinaista vaikka onkin vissiin yleisin noista allergian aiheuttajista. Meillä vielä painitaan allergisen pojan 1 v 11 kk kanssa. Välillä on hyviä kausia mutta sitten jostain syystä taas oireillaan lähinnä refluksilla. Allergioita on vielä monia ja välillä tuntuu aika epätoivoiselta niiden selvittäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kävit kommentoimassa blogiamme :)
   Toivottavasti teidän pojan tilanne helpottaa ja löydätte allergia-oireita aiheuttavat aineet. Se ei kyllä ole aina helppo tie. Kovasti jaksamista allergia-arkeen <3

   Poista
 5. Odottelen esikoisiani (kaksoset) ja kaikki on uutta, jännää ja hieman pelottavaakin. Siksi olenkin hurjan kiitollinen tällaisista kirjoituksista, joissa rohkaistaan luottamaan itseensä ja vaistoonsa. Eli siis kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja paljon onnea odotukseen! <3

   Poista
 6. Toisen lapsemme oireet näkyivät jo synnärillä lyhyinä apneaperiodeina (hengityskatkos). Lääkärin mukaan ei haitannut. Onneksi itse tiesin paremmin kun esikoinen oli allerginen ja refluksitautia sairastava. Ensimmäisten kahden viikon aikana totesin vauvalla olevan refluksin ja Gaviscon-lääkitys aloitettiin ja siitä oli apua. Samaan aikaan aloitin maidottoman dietin ja kuusiviikkoisena vauva alkoi saamaan myös Omeprazolia ja tilanne helpotti kovasti. Oireita kuitenkin oli vielä, joten kokeilin viljatonta diettiä ilman vastetta, jonka jälkeen kananmuna jäi pois ja taas helpotti. Soijan jouduin myös jättämään pois.

  Kiinteiden aloituksen yhteydessä selvisi, että peruna,bataatti, mango, aprikoosi, kala ja muutama muu ruoka-aine piti jättää vielä pois.

  Lääkäreiltä ei asiaan apua saatu, onneksi ammattitaitoa ja tietoa löytyi jo valmiiksi itseltä ja mieheltä. Paras oli keskussairaalan hieman vanhemman kokeneen lastenlääkärin toteamus, että äiti tietää refluksista, allergioista ja ruokavalioista huomattavasti häntä enemmän, joten mennään äidin suunnitelman mukaan. Eipä tullut apua sieltäkään. ��

  Nyt tilannne 6 vuoden jälkeen on, että lapselta on ruokavaliosta poissa enää maito, soija, kala ja aspartaami.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on harmillista, kun apuja ei löydy vaan joutuu olemaan oman tiedon varassa. Hienoa kuitenkin, että selvisitte tilanteesta ja lapsen allergiat ovat alkaneet väistymään :)
   Jos haluat osallistua Lush-tuotteiden arvontaan, niin jätä meille vielä sähköpostiosoitteesi.

   Poista