11. syyskuuta 2017

Porkkanaa allergiselle lapselle - vaikka väkisinkö? (Allergia 100, 40.)

Moni meistä on niin onnekkaita, että löytää allergiselle lapselleen sen aivan mahtavan allergialääkärin, joka todella tuntee allergiat ja tietää, kuinka niiden kanssa kannattaa menetellä. Asiantunteva ja suolioireisia allergioita ymmärtävä lääkäri tietää, että siedättäminen ei ole ratkaisu, kun suolisto on heikossa kunnossa. Silloin lapsi voi oireilla jollekin sellaisellekin ruoka-aineelle, jolle ei ehkä edes ole allerginen.

Valitettavasti moni meistä allergialasten vanhemmista on myös joutunut tekemisiin sellaisen lääkärin kanssa, joka tuputtaa liikaa sitä siedättämistä. On kuultu lauseita: "Pitäähän tämän nyt sitä lehmänmaitoakin juoda", tai: "Ei niissä allergiateisteissä näkynyt, että tuo lapsi olisi allerginen vehnälle/riisille/kalalle tms." Pahimmillaan lääkäri käskee siedättämään ja antamaan kipeälle lapselle jotain, mikä tekee hänet vain kipeämmäksi ja itkuisemmaksi.

Eräs allergialapsen äiti lähetti meille kommentin siitä, miltä tuntuu ja mitä heille pahimmillaan tapahtuu, kun porkkanaa on annettava lääkärin mielestä vaikka väkisin:

"Juu, ei ne rikkonaiset yöt haittaa. Äiti on väsynyt, huutaa tai masentuu. Vuorovaikutus lapseen kärsii. On väsyneenä töissä ja liikenteessä, tekee virheitä. Vanhempien kommunikaatio muuttuu tiuskimiseksi, eropaperit laitetaan vireille, talo myyntiin ja lusikat jakoon. Lapsia pompotellaan kahden uuden kodin välillä ja rikotaan se vähäkin rutiini ja rytmi mitä on ehtinyt tulla. Mutta kyllähän lapsen nyt on porkkanaa saatava s****na!  -Jenni-"

Voimia Jennille ja kaikille muillekin, jotka käyvät allergiataistelua tahollaan! Kannattaa pitää mielessä, että emmehän me aikuisetkaan syö väkisin sellaista, joka tekee meille selvästi huonon olon - emme edes silloin, kun allaergiatestit vakuuttavat, että emme ole kyseiselle ruoka-aineelle allergisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti