18. syyskuuta 2017

Lapsen erittäin laajat ruoka-aineallergiat ja päivähoito, osa 1 (Allergia 100, 41.)

Tytöllä oli ikää yksi vuotta, ruokavaliossa vain äidinmaito ja päiväkotiin meno edessä kahden kuukauden kuluttua. Silloin ahdisti niin äitiä kuin päiväkodin keittiöhenkilökuntaakin, eikä ihan vähän ahdistanutkaan. Varajärjestelyitä tehtiin puolin ja toisin. Päivähoidossa varauduttiin ottamaan lapsi vastaan pumpatun äidinmaidon kanssa ja äidin työpaikalla valmistauduttiin ottamaan vastaan viime hetken ilmoitus työhönpaluun siirtymisestä eteenpäin. Kahdessa kuukaudessa tilanne onneksi muuttui sen verran, että erityiskorvikkeista ”se viimeinen oljenkorsi” sopi, kun sen lisäksi aloitettiin allergialääke ja happosalpaaja ja kiinteistä ruoistakin löytyi sopivaksi maa-artisokka ja Piltin aprikoosisose. Ei siis muuta kuin tyttö päiväkotiin ja äiti töihin.



Päiväkodissa pidettiin lapsen oirepäiväkirjaa ihanien hoitajien avustuksella, koska kotona oli koko ajan joku ruoka-ainekokeilu menossa, ja oireiden seuranta olisi muuten ollut todella hankalaa. Vahinkoaltistuksiltakin vältyttiin, kun hoitajat keksivät sijoittaa lapsen samaan pöytää muiden kanssa, mutta niin, että hänen osansa pöydästä oli sentin korkeammalla kuin muiden. Näin lapset eivät saaneet edes työntämällä allergisen ruokailupaikalle hänelle sopivia ruoka-aineita.

Päiväkodin keittiö puolestaan sai erityisluvan hakea tytölle ruokaa ”vaikka kiven alta”. Näin ollen keittiöltä tehtiin retkiä torille ja isoihin marketteihin maa-artisokan ja Piltti-soseen perässä, ja vanhemmat tietysti kantoivat apteekista erityiskorvikkeita päiväkotiin.

Kaikki sujui paremmin kuin kukaan olisi voinut etukäteen uskoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti